Е чист јаглен енергија во нашата иднина?

Види како Ед Морис, постар инженер за Ние енергии, etic и Marlin, поле менаџер за Алстом на енергија, АД, покажете ни околу Пријатен Prairie централа (П4).

Да добиеме птици око поглед на азот оксид и SO2 намалување системи – кој двете фаќање повеќе од 90 проценти од емисиите – и CO2 пилот Алстом е проект, кој е фаќањето 90 проценти од на CO2 од 1.5 проценти од целокупната на фабриката грип гасови. За повеќе посета tour.americaspower.org.


ThermoEnergy и Итеа S.p.A. Објави план за да се забрза развојот на чисти јаглен централи во САД; Компаниите ќе ги споделат патенти и соработуваме со цел да се промовира развојот на чист јаглен во термоелектраните со притисок окси-технологија на согорување,.

ThermoEnergy Корп. (Otcbb: TMEN) и Итеа S.p.A. најави дека тие ќе работат заедно за да се промовира, финансирање, дизајн и изградба на 50 Мегават (MW) пилот постројка и 320 MW комерцијални објект во САД со помош на чист јаглен технологија наречена притисок окси-согорување.

Целта е да се забрза развојот на јаглен диоксид без електрична енергија. Овие чист јаглен централи може да се овозможат комунални услуги да продолжи гори евтини и изобилство јаглен, додека практично елиминирање двете традиционални загадувањето (како сулфур диоксид) од јаглен растенија и емисиите на јаглерод диоксид, кои предизвикуваат климатските промени. Згора на тоа, оваа технологија може да се догради на постојните јаглен растенија. Со конвертирање на притисок окси-согорување, енергетската индустрија може да се избегне затворање резултати на стареење на јаглен објекти сега се заканува тешки нови ЕПА загадувањето прописи, заштеда на илјадници работни места и милијарди на даночниот обврзник долари. Прочитај повеќе.


Чист јаглен Инжинерство технологија
од страна на: Брус Г. Милер
издавач: Butterworth-Heinemann, објавено: 2010-10-25
ASIN: 1856177106
EAN: 9781856177108
продажбата ранг: 1226463
цена: $78.29 (нови), $60.00 (користи)

Загриженост во врска со ефектите на воздухот загадувањето, стакленичките гасови, и влијанието на глобалното затоплување стана светски проблем што ги надминува меѓународните граници, политиката, и општествена одговорност. На 2-ри издание на јаглен енергетски системи: Чист јаглен технологија опишува новата генерација на енергетски процеси кои остро намалување на емисиите во воздухот и други загадувачи од јаглен-горење централи.

Јагленот е на dirtiest на сите фосилни горива. Кога согорува, го произведува гасови кои придонесуваат за глобалното затоплување, создаде кисели дождови, и ја загадуваат водата. Со сите на интерес и истражување околните нуклеарна енергија, хидроенергија, и биогорива, многумина мислат дека јагленот е конечно на пат надвор. Сепак, јаглен генерира половина од електричната енергија во САД и во целиот свет денес. Тоа, најверојатно, ќе продолжи да го стори тоа се додека тоа е евтин и обилен [Извор: Енергетската информативна администрација].

Јагленот создава стабилност во цената и достапноста, ќе продолжи да биде главен извор на електрична енергија, ќе биде главен извор на водород за наредните водородна економија, и има потенцијал да стане важен извор на течни горива. Конзервација и обновлива / одржлива енергија се важни во целокупната енергија на сликата, но ќе игра помала улога во помагање на нас задоволи нашите енергетски потреби денес.

Драматично нема да се задоволат потребите на постојано менување на пазарот на енергија, Јаглен енергетски системи, 2ри издание е единствен извор покривка политика и инженеринг вклучени во спроведување на таа политика. Книгата обраќа на многу јаглен поврзани со теми од интерес кои се движат од хемија на јаглен и иднината инженеринг анатомија на јаглен централа со најсовремена чист јаглен технологии се истражени и користи денес.

А 50% ажурирање во текот на првото издание, оваа нова книга содржи нови поглавја на процеси како што се заробување на CO2 и секвестрација, Интегрирани Гасификација комбиниран циклус (IGCC) системи, Прашкасти-јаглен централи и јаглерод тргување со емисии. Постоечките материјали на светот јаглен дистрибуција и количини, технички и политички прашања во врска со користењето на јаглен, технологии кои се користат и во развој за користење на јаглен за производство на топлина, електрична енергија, и хемикалии со ниска влијанието врз животната средина, визија за искористување на јагленот и во 21 век, и безбедноста јаглен претставува.

Чисти течности и гасни горива од јаглен за струја
Интегрирани Гасификација комбиниран циклус (IGCC) системи
Прашкасти-јаглен централи
Напредно јаглен врз основа на Електрани на
Флуидизирани-креветот согорување технологија
Заробување на CO2 и секвестрација