Надевајќи се дека вашиот патент апликација добива објавени Наскоро… Размислете повторно!

Добив едно прашање денес од независна пронаоѓач како вас кои се надева дека објавувањето на неговата патент во рок од неколку недели. Тој, исто така, укажува на тоа дека неговиот пронајдок може да биде заштитат како “трговска тајна” (протолкувани од мене).

И, Јас веројатно не би пост на ова прашање и одговори со исклучок на фактот дека јас ја добив истото прашање пред.

Мислам дека пронаоѓачи се сака да види напредок во многу пати долги патентирање процес. Објавување на нивните патент е нешто “материјални” за нив да висат врз.

Во случај да не знаете она што јас зборувам за, патентни пријави поднесени во речиси секоја земја во светот се објавуваат 18 (осумнаесет) месеци по “приоритет датум” (на патент може да бара приоритет на претходно поднесена ко-очекување патент на времето на поднесување) на пријавата на патент за целиот свет за да ја видите.

Оваа публикација е автоматски освен ако “вратиш” на поднесување странски патент апликации базирани на пријавата на патент во времето на поднесување на пријавата на патент.

Залагајќи се надвор од идните странски поднесоци не е обично се прави како пронаоѓачи обично сакаат да “ги задржат своите опции отворени” за поднесување странски патентни пријави. На пример, иако иноватор знае дека тој / таа не имаат прилично голема сума на пари да поднесе барање за и да патенти во сите саканиот земји, тој / таа е запознаен доволно да знаете дека зачувувањето на право да поднесе странски патенти (со тоа што не одлучуваат на странски поднесоци и не предвреме објавување во јавност на пронајдокот) може да биде економски вредни, велат дека на пример една меѓународна компанија потоа доаѓа заедно дека ќе плати “големи долари” за вашиот пронајдок ако тие се уште може да го патент во forein земји каде нивните пазари се наоѓа.

Како странски патентни пријави (или Договорот за соработка апликација – разговара со вашиот патент адвокат) обично се поднесува во рок од една година по поднесувањето на почетна патент да се тврди приоритет на истата според Париз Договорот (не-договор земји мора да се поднесе во пред објавување да имаат извршна патент прашање – разговара со yor патент адвокат).

Пронаоѓачи обично датотека странски патентни пријави во оние земји каде тие: 1) сакате да се исклучи конкурентите (ИЕ. главните пазари за нивните пронајдоци – вклучувајќи каде што тие сакаат да ги лиценцираат своите пронајдокот; и 2) сакате да се спречи производството на нивниот изум од страна на другите (пр. Кина).

Залагајќи се надвор или не да поднесе пред “јавно објавување” на нивниот изум (како производ рекламирање или објавување на нивните патент) ќе ја уништи вашата способност да се добие валидна патент во разни странски земји.

Дополнително, сегашните и идните конкуренти да ја видите вашата патент кои со закон мора да вклучуваат како твојот изум, работи и на најдобар начин за правење на тоа (на “најдобар начин” или начин на практикување на твојот изум,).

Обемот на вашата посакувана патент покриеност е исто така откри од тврдењата (правни фразеологија на вашиот пронајдок) е објавен. Затоа, вашите конкуренти може да се добијат вредни конкурентни информации за вашиот пронајдок.

Како пронаоѓач, во времето на објавување на вашето барање, се надевам дека сте во добра конкурентна бизнис позиција има:

1) Поднесе секој странски патентни пријави (или апликација PCT) сакаш;

2) А патент пребарување со поволна напишани патентираат мислење (направи пред да поднесе вашата почетна патент) па имате разумен идеја на обемот на заштита и дека патентот на економската вредност ќе издаде; и 3) Имате производи врз основа на вашиот пронајдок на пазарот тестирани и или подготвен да го продаде или веќе на пазарот (разговараат за последиците од него со вашиот патент адвокат).

Честа заблуда од страна на пронаоѓачи е дека треба да имаат издадени патенти пред маркетинг производи врз основа на вашиот пронајдок. Всушност, што треба да разговараат за ова прашање со вашиот патент адвокат однапред, кој вклучува суб-прашања од:

1) јавно објавување на вашиот пронајдок; и
2) малтретирање (кршење на) некој патент.

Имајте на ум дека дури и кога ќе добие патент издадени на вашиот пронајдок, сеуште можете да повредува некој друг патент и треба да dscuss ова прашање со вашиот патент адвокат.

Конечно, постои нешто што се нарекува “трговска тајна” што е уште еден начин да се заштити идеи кои не се лесно “обратна Инженерните”. Ова ги вклучува како да се направи безалкохолни пијалаци, процеси со цел да се направи производи, и слично, но е надвор од опсегот на овој пост. Тоа е нешто што треба да разговараат за до-фронт со вашиот патент адвокат пред поднесување својата првична патент.

Тешко е да се задржи на трговска тајна како тајна ако поднесе пријава откривање на тоа што е последователно објавени за целиот свет за да ја видите! Сепак, може да се патентира производот направени со користење на процес кој се чува како деловна тајна. Предноста е во тоа што за разлика од патенти во која ќе добие “монопол” на твојот изум, за конечни период на време, трговски тајни трае додека тие се чуваат во тајност.

Со почит,

Брајан Р. Rayve
Сопственик, InventionPatenting.com

P.S. Можете да ја заклучите во Г ¢ â, ¬ А "патент pendingà ¢ â, ¬  по разумна цена во:

http://www.inventionpatenting.com/file_a_patent_application.html

Add to Technorati Favorites

независни пронаоѓачи заштитат трговски тајни пронаоѓачи патентирање процес објавување приоритет датум тврдат приоритет ко-очекување патент странски патентни пријави странски поднесоци патенти земји датотека странски патенти јавно обелодени економски вредни меѓународна компанија патент во forein земји пазари Договорот за соработка PCT патент адвокат почетна патент Париз договор не-договор земји јавно објавување извршна патент исклучени конкурентите главните пазари лиценца изум спречи производството Кина производ рекламирање објавување на пријавата на патент важи патентот странски земји конкуренти како изум работи најдобар начин опфатот на патент покриеност побарувања конкурентни информации бизнис позиција датотека странски патентни пријави ДСП пријава патентираат мислење обемот на заштита економската вредност производи врз основа на пронајдокот на пазарот тестирани издаде патент маркетинг производи јавно објавување на вашиот пронајдок повредува патент повредува патент трговска тајна обратна инженер датотека патент патент производ процес монопол Брајан R rayve Брајан rayve