Pencipta Bebas Perlu Menyediakan dan Fail Permohonan Paten Utiliti Sendiri?

Saya menerima soalan hari ini dari newbie pencipta. Beliau telah membaca sebuah buku tentang pro se (melakukannya sendiri) menyediakan dan memfailkan permohonan paten utiliti dan percaya yang mungkin dia berjaya boleh menyediakan dan memfailkan permohonan utiliti paten pada produk dia sedang membangunkan.

Beliau bimbang bahawa walaupun dia mungkin tidak betul menyediakan permohonan paten utiliti itu dan percaya bahawa dia tidak boleh mengubah suai permohonan asal beliau supaya dia mesti “mendapatkan ia betul pada kali pertama” (sebenarnya, yang salah… permohonan itu boleh diubah suai tetapi: 1. maklumat baru yang dipanggil “perkara baru” tidak boleh kemudiannya ditambah dan 2. beliau mendakwa asalnya dikemukakan mungkin menghalakan beliau ke dalam kedudukan yang buruk seperti untuk mendapatkan perlindungan paten mungkin luas).

Beliau tidak mempunyai / mahu membelanjakan wang yuran peguam (biasanya $3,500.00 kepada $7,500.00) mempunyai permohonan paten utiliti beliau profesional bersedia untuk beliau. Beliau merasakan alternatif hanya beliau selain memfailkan pro se adalah untuk mencari pelabur, kadang-kadang dipanggil “malaikat”, untuk membantu beliau dengan kos. Dia berkata “Ia hanya seolah-olah begitu hangat.” yang tipikal state-of-fikiran di mana pencipta bebas mendapati diri mereka.

Jawapan saya kepada beliau ialah bahawa penulis teknikal yang berpengalaman (atau Perincian serupa BERORIENTASIKAN penulis yang menulis banyak – Pencipta BANYAK meninggalkan bahagian ciptaan mereka yang KRITIKAL yang tidak boleh ditambah kemudian dan mengekalkan tarikh pemfailan asal… yang dipanggil begitu “perkara baru”) secukupnya boleh menyediakan dan memfailkan permohonan paten sendiri sementara mereka, yang merupakan penzahiran yang lengkap ciptaan termasuk bahagian-bahagian komponen dan bagaimana mereka bekerja bersama-sama (atau kaedah… langkah-langkah dan bagaimana mereka bekerja bersama-sama). Saya tidak menggunakan mana-mana perisian penyediaan paten di pasaran untuk menyediakan permohonan paten sementara.

Pada pendapat saya, TIDAK ADA YANG TIDAK Sempurna dilatih UNDANG PATEN (menjerit bertujuan) secukupnya boleh menyediakan dan memfailkan permohonan paten utiliti mereka sendiri apatah lagi dan mendakwa ia untuk penerbitan melalui AS. Pejabat Paten (USPTO). Permohonan paten utiliti mempunyai keperluan yang ketat untuk persediaan (terutamanya jantung permohonan… tuntutan) dan akan diteliti oleh mahkamah jika ciptaan anda menjadi satu kejayaan komersial dan seseorang mahu untuk membatalkan.

Ia memerlukan bukan sahaja pengetahuan undang-undang yang diperolehi oleh lulus Peperiksaan Paten Bar diberikan oleh USPTO, tetapi kira-kira 2-3 tahun LATIHAN bawah PENYELIAAN HARIAN peguam paten berpengalaman. Oleh itu, Peguam newbie Paten atau Ejen Paten (bukan seorang peguam) yang lulus Bar Paten tetapi belum dilatih oleh Peguam Paten berpengalaman bahkan tidak layak untuk menyediakan permohonan paten anda olehnya / dirinya! Adakah anda “pergi di bawah pisau” menggunakan “pakar bedah” yang hanya membaca buku tentang melakukan pembedahan otak dan anda adalah pesakit / pertama? Saya tidak fikir!

Beliau juga menimbang menggunakan pakej perisian untuk memfailkan permohonan paten sementara. Saya telah tidak digunakan perisian seperti, tetapi ia boleh menjadi bantuan yang berharga dalam menyediakan permohonan paten sementara (lihat di bawah kira-kira yang mempunyai keputusan yang dikaji semula oleh Peguam Paten). Mengenai program perisian untuk menyediakan aplikasi utiliti paten, “kecerdasan buatan” kini boleh tidak walaupun secukupnya mensimulasikan proses membuat keputusan lipas atau lalat buah… apatah lagi proses membuat keputusan Peguam Paten terlatih.

Walau bagaimanapun, Saya mengesyorkan melakukan menulis-up dan lakaran ciptaan anda untuk menjelaskan dan menghablur ciptaan anda dalam fikiran anda. Anda BOLEH menggunakan buku atau perisian untuk membantu anda dalam proses ini. WALAU BAGAIMANAPUN, menyerahkan kerja anda kepada Peguam Paten untuk mengedit dan memuktamadkan! Saya menggalakkan anda untuk membaca semua anda boleh mengenai paten dan proses ciptaan, tetapi berhati-hati tentang batasan anda.

Sebab anda tidak mendengar tentang paten tidak wajar disediakan ditulis oleh pencipta bebas yang tidak sah oleh mahkamah adalah bahawa hampir tiada membuat ia ke sistem mahkamah dengan mencapai kejayaan komersial. Oleh itu, pencipta bebas “lulled” ke dalam erti kata palsu keselamatan bahawa sejak “Joe Pencipta” “berjaya” disediakan, difailkan, dan mendapat paten sendiri, Saya boleh berbuat demikian juga. Mereka tidak sedar bahawa paten yang dikeluarkan adalah hampir tidak bernilai (yakni. tuntutan menawarkan liputan yang sangat sempit di bawah mana pesaing’ produk tidak jatuh atau “melanggar paten” dan / atau rata daripada tidak sah kerana kesilapan yang dibuat oleh pencipta)!

Daftar keluar artikel saya tentang pro se pencipta yang telah memfailkan permohonan paten (pos berasingan bawah).

Pernahkah anda melakukan carian paten untuk melihat jika ciptaan anda adalah lebih dipatenkan (adalah berguna untuk melakukan sesuatu, yang baru, dan tidak adalah satu perkara yang jelas untuk melakukan)?

Anda boleh menggunakan laman web USPTO jika anda mahu, walaupun mencari paten adalah seperti banyak seni sebagai sains dan mengambil melakukan banyak carian untuk menguasai. Lihat:

http://www.inventionpatenting.com/us_patent_office.html

Saya boleh melakukan carian paten profesional murah di:

http://www.inventionpatenting.com/order_patent.html

Juga, Saya mempunyai dua tawaran istimewa apabila memfailkan permohonan paten untuk TIME TERHAD SAHAJA:

Sediakan Permohonan Paten Sementara:

http://www.inventionpatenting.com/file_provisional_adwords.html

Sediakan Permohonan Utiliti Paten:

http://www.inventionpatenting.com/file_utility_adwords.html

Saya harap ini membantu anda. Biar saya tahu jika anda mempunyai soalan lanjut.

Best regards,

Brian R. Rayve

Add to Technorati Favorites

pencipta bebas utiliti aplikasi paten newbie pencipta pro se pemfailan tuntutan paten perlindungan pemfailan permohonan paten utiliti pro se pelabur pencipta bebas permohonan paten sementara pencipta ciptaan kira pendedahan baru ciptaan komponen kaedah paten perisian penyediaan mendakwa penerbitan kami. pejabat paten kejayaan komersial membatalkan paten paten bar peperiksaan peguam paten menyediakan permohonan paten utiliti menulis-up ciptaan lakaran ciptaan anda paten proses ciptaan tidak sah oleh mahkamah kejayaan komersial dikeluarkan paten pesaing produk melanggar paten pro se pencipta mencari paten kami patent office pejabat paten memfailkan permohonan paten

Tinggalkan Jawapan