Anda Filed Permohonan Utiliti Paten Diri (Pro Se Pencipta) – Sekarang Apa?

Jadi anda menyediakan permohonan paten utiliti anda sendiri untuk menjimatkan wang. Walaupun mengambil masa dan usaha untuk berbuat demikian adalah terpuji, anda benar-benar perlu untuk mempunyai permohonan paten utiliti anda disemak oleh peguam paten yang berpengalaman (khususnya tuntutan) apabila anda menerima Tindakan Pejabat Pertama dari Amerika Syarikat. Pejabat Paten untuk memastikan permohonan anda betul meliputi ciptaan anda. Anda juga akan memerlukan bantuan profesional / beliau dalam bertindak balas kepada Pejabat Paten.

Ia mengambil masa kira-kira 2-3 tahun bagi peguam paten untuk dilatih (di bawah pengawasan harian peguam paten yang berpengalaman) untuk betul menyediakan aplikasi utiliti paten dan mendakwa ia melalui Pejabat Paten paten. Seorang pencipta seperti diri sendiri tidak mungkin boleh berharap untuk melakukannya masa betul pertama! Wang itu akan dibelanjakan.

Perlu diingat tiga prinsip…

1. keluasan liputan paten dikeluarkan adalah apa yang diambil kira… bukan hakikat mempunyai paten. Ini adalah supaya anda memaksimumkan bilangan peranti yang melanggar paten anda (mendapat liputan paten yang sah anda ciptaan anda).

2. Penguatkuasaan paten yang dikeluarkan juga tuduhan supaya anda boleh menguatkuasakan hak-hak tersebut.

3. Pastikan ciptaan anda SULIT (anda boleh menggunakan Perjanjian Kerahsiaan jika digunakan dengan betul yang adalah subjek yang berasingan) sehingga anda berunding dengan peguam paten kira-kira yang negara-negara di seluruh dunia di mana anda ingin mendapatkan perlindungan paten. Ia adalah mahal untuk mendapatkan paten dan anda mungkin berkata kepada diri sendiri “Saya hanya mahu / mampu perlindungan paten di negara rumah saya”… tetapi perlu diingat bahawa beberapa syarikat antarabangsa mungkin datang kepada anda kemudian mahu paten di banyak negara!

Memelihara hak-hak anda untuk mendapatkan paten di negara-negara asing… berunding dengan peguam paten! Perhatikan bahawa menjaga ciptaan anda sulit termasuk TIDAK MELETAKKAN REKACIPTA ANDA DI INTERNET.

Juga, ambil perhatian bahawa anda BOLEH MEMASARKAN ciptaan anda sebelum isu paten anda… hanya menjadi pasti kesan aktiviti pemasaran anda mendahului masa dengan berunding dengan seorang peguam paten saya mencadangkan di atas!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan